כתב: נתנאל אלינסון, הוצאת ידיעות ספרים, 440 עמודים
הספר, שהפך לרב מכר מיד עם צאתו ועורר תגובות רבות, עורך מסע היסטורי חדשני ומפתיע, שבאמצעותו הוא מנסה להבין את המושג הרחב שנקרא “ישראליות”.
במהלך המסע מקבלים תשובות לשאלות רבות שמשפיעות על החברה הישראלית כיום: מה הן ארבע המהפכות ששינו בצורה דרמטית את פני העם היהודי בעת החדשה? מהו שורש הוויכוח בין השמאל לימין בישראל? כיצד אזורי הארץ השונים עיצבו את אופי האנשים שחיו בהם? מדוע פחדה כל כך הציונות מאזורי ההר של ארץ ישראל? למה היו מי שחיפשו את השורשים הכנעניים שלנו ולאיזו מטרה? והשאלה המטרידה מכול: מדוע מדינות היהודים שהיו כאן בעבר תמיד קרסו בשנות ה-70 להקמתן?
“קיצור תולדות הישראליות’ הוא ספר גדול. גדול ביומרה שלו, לזקק את אתגרי-העל של הישראליות היום מתוך פרספקטיבה היסטורית ארוכה, ועל הדרך לתת שורה ארוכה של שיעורים מצוינים בהיסטוריה ובתנ”ך, בשפה ובדרך שאינם מצריכים כמעט ידע מוקדם. הוא גדול גם בעושר המרשים של רעיונות שמופיעים בו, חלקם מפתיעים וחדשניים, שהיו יכולים לפרנס כמה ספרים…
הספר מחולק לשישה חלקים. בשני החלקים הראשונים משרטט אלינסון את המאפיינים הבסיסיים של עם ישראל וארץ ישראל: עם שנולד בגלות, וקיבל כנחלה חבל ארץ שכמעט בלתי אפשרי לכונן בו ציוויליזציה פורחת ובת הגנה. בכתיבה משכנעת וסוחפת מבסס אלינסון בחלק זה את האנומליה של הסיפור הישראלי הגדול, מראשיתה של ההיסטוריה. בחלק השלישי מבקש אלינסון להציג את הדיכוטומיה הגדולה של זמננו, מחלוקת השמאל הימין העולמית, כשורש המחלוקת שקורעת את החברה הישראלית ל’ישראלים’ ו’יהודים’.
שלושה חלקים ראשונים אלה מהווים מעין מבוא או תשתית לשלושת החלקים הבאים – החלק הרביעי, העוסק בשבטים, החמישי, העוסק ביהדות המודרנית, והשישי, העוסק בישראל של ימינו.
רוחו הטובה של הספר, אוהבת העם והארץ, הופכות אותו לספר שאסור להתעלם ממנו. חידושיו הרבים יותירו אותו, כך אני מאמין, לא רק בזירת הספרים המעוררים תגובות אלא גם בזירה של הספרים שטבעו חידושים מושגיים ותובנות שיישארו איתנו בשנים הקרובות.
(ד”ר יואב שורק, פובליציסט ומחבר “הברית הישראלית”, מתוך כתב העת ‘השילוח’)
______
באופן כללי, אני לא אוהב את המושג: קיצור תולדות…, הוא מעלה בי חלחלה של רדידות. אבל אחר שסימתי לקרוא את הספר הזה, אני נוטה לסלוח לנתנאל על שבחר בו ככותרת לתיזה שהוא מציג. הוא מסכם את המאפיינים הרבים שיש בקרקע הזו עליה חזר העם לנטוע את גורלו המאה ה-20. הוא חידש לי לא מעט בניתוח שהוא ערך ואיך לאורך ההיסטוריה היהודית כל שבט הוביל את העם בתורו והביא
תוך כדי כך למסור את ביטויי המאפיינים וייחודו בפוליטיקה, בהגות ובדגשים הכלכליים והחברתיים של התקופה.
בכל מקרה, אני מאוד ממליץ בכל לב לקרוא את הספר של נתנאל אלינסון. נטועה בו אהבה גדולה לארץ ישראל ולעם ישראל. יש בו הרבה דברים שיהיו חדשים לרבים מהקוראים ועוד קול חשוב שיש להרימו בימינו.
(פרופ’ דוד פסיג, עתידן, ומחבר רבי המכר ‘ישראל 2048′ ו’צופן העתיד’)
____
אפשר לראות ב”קיצור תולדות הישראליות” עוד ספר שקורא לגישור ומציאת “מכנה משותף” בין
הישראלים־היהודים השונים שיש כאן; השבטים, בלשון הספר. אבל יש בספר הזה יותר מכך.
יש בו איזו “התכוונות” רחבה. הוא מבטא דילמות מגזריות ומתאר הבדלים בין זרמים דתיים שונים ביהדות, אבל לא עוסק בסוגיה פנים־דתית בלבד. יש איזה שאר רוח ששורה על הספר הזה, והוא בהחלט עשוי להיות מעניין גם לנטולי שביס או כיפה. אלינסון שייך לאותו קומץ של אנשים שבאמת רוצים להשפיע, ויש בו אנרגיה מיוחדת וסוחפת של מי ששואפים להוביל, ללמד, לשפר, והם מצוידים לשם כך בהשקפת עולם מוצקה.
דרך ארוכה עושה הספר מיציאת מצרים ועד ההווה. היא רצופה פיסות היסטוריה יהודית וכללית ופולקלור שאלינסון מצליח להציג בצורה חיה ונושמת, עם חיבור צלול בין הדברים, בלי להעיק עם גודש של תובנות. אבל מטבע הדברים הפרק המעניין, והאחרון, הוא זה העוסק בדור ההורס של ההווה, “ישראל פעם שלישית”.
הספר סוקר את המהפכות שעברו על יהודי אירופה במאות האחרונות, החל מהשבתאות במאה ה–17 (סיפורו של המשיח שבתי צבי ועוזרו־נביאו נתן העזתי מתואר כאן בצורה כה ציורית עד שמפתה לקחת את עלילותיהם ולהופכם לסרט הוליוודי)
היהדות של אלינסון כל הזמן שואלת שאלות; היא מצב של רב־שיח, של דיון בתפישות שונות, תמיד מתלבטת, מחפשת, חסרת מנוח, עם קוצים בתחת וחוטם שלוח קדימה. עמלה בלי סוף על חיבור בין קצוות… בספר בן כ–440 עמודים הוא מנסה להסביר את הרקע למשמעות הזאת, ועושה את זה בעניין, ברהיטות ואף בחן של אדם מאמין שפועל מחוץ לתלם שלו. אפשר להתווכח על מידת הכנות של הפתיחות החקרנית המוצהרת הזאת, אבל אין ספק שהעיסוק הערני והנמרץ הזה ניזון מתחושת ייעוד.
(בועז יזרעאלי, מתוך מוסף הספרות של עיתון “הארץ”)
____
נפל לידיי הספר הזה שהוא לא מהתחום שלי ומאז שהחזקתי בו, התוכן והשפה בגובה העיניים, גרמו לי לא לעזוב עד סופו. ספר מרתק אודות הזהות שלך. מאין באנו ולאן אנו הולכים. ממש כמו שרואים בכריכה היפה.
הוא מתחיל בשאלה איך נוצר עם, וממשיך בתפקיד של עם נבחר בארץ נבחרת – נקודת מפגש.
הוא מדבר על ימין ושמאל כבר בתנ”ך: יהודה ויוסף. חשבתם פעם על בית שמאי ובית הלל כימין ושמאל? הוא מחדד שלכל שבט יש תקופה בה הוא בעמדת ההנהגה בעם. המסקנה העיקרית: אחדות ולא אחידות.
ספר מומלץ מאוד, כתוב בגובה העיניים ומעלה נקודות שאולי לא חשבתם עליהם!
(נועה שגב, אתר סימניה)
את הספר ניתן להשיג בכל חנויות הספרים המובחרות,
באתר עברית ובאתר ידיעות ספרים:
כל המהדורות אזלו.
הדפסה חדשה תצא בקרוב.
כתבו: נתנאל אלינסון וד”ר דביר רביב
חלק א- לב ההר וצפון השומרון (326 עמודים)
חלק ב- מערב השומרון וגוש שילה (326 עמודים)
‘המדריך למטייל בשומרון’ הוא פרויקט ראשון מסוגו ונדיר בהיקפו. הספר היווה פריצת דרך בכל הנוגע לשימת אתרי המורשת והנוף של אזורי ההר בישראל- על המפה.
הספר מקיף מאות אתרים ומסלולים בשומרון ונותן עליהם מידע רב שחלקו הגדול פורסם לראשונה בסדרת ספרים אלו. הספר מלווה במפות מפורטות, תצלומים נדירים ומרהיבים, וכל אתר וסיפור מחבר מגוון רב של נושאים: תנ”ך, היסטוריה, גיאולוגיה, חי, צומח ונוף.
הספרים הפכו לאבן דרך לכל המעוניינים בהיכרות בלתי אמצעית עם אזורים יפים וחשובים אלו – ערש הולדתו של עם ישראל.
מתוך הביקורות על הספר:
הספר ‘המדריך למטייל בשומרון’ הוא חגיגה לחובבי הנוף והטיול בישראל ובעיקר לאלו הרוצים להעמיק את היכרותם עם נופי השומרון הנהדרים. מסלולי הטיול מוצגים בצורה בהירה ובתיאור המסלולים משולב מידע עשיר ועדכני על כל אתר ואתר במסלול.
עיצובו של הספר יוצא דופן! מבחר נהדר של תמונות באיכות מעולה, צילומי פנורמות נופיות מנקודות תצפית בשטח – רעיון מצוין, המחליף את השיטה הישנה של “שושנת תצפית” עם אזימוטין וטווחים. יישר כוח לעושים במלאכה.
מנחם מרקוס, מגדולי הסיירים בישראל
יפה עשו דביר רביב ונתנאל אלינסון, בני הדור הצעיר ומבכירי הסיירים והחוקרים של האזור, שריכזו מסלולי הליכה השווים לכל נפש ופתוחים לפני משפחות ומטיבי לכת כאחד.
הסיורים מוסברים היטב, מונגשים כהלכה ומעודכנים מבחינה מחקרית. כך נפתח האזור על נופי הבראשית שבו לפני הקורא והמטייל, ולאחר קריאתו של כל מסלול גובר הרצון להרגישו במבט עין ומדרך כף רגל. ספר זה מתאים לא רק למטייל המומחה והלומד אלא גם למי שרוצה סתם ליהנות מפיסות נוף מרשימות ממבחר הנופים של ארץ ישראל.
פרופ’ זאב ספראי
כסייר בפלוגה בי”ת של הפלמ”ח (1945-1943) ‘חרשתי את הארץ’ וגיליתי במפתיע, כי לא די לקרוא בספר-הספרים – כדרך שעשו עימי עד אז כל מורי – אלא מן הדין ‘לראות את התנ”ך’! מאז אני משתדל, ככל יכולתי, לשוב ולעשות זאת בכל הזדמנות – ולאחר מלחמת ששת הימים הרביתי, מטבע הדברים להוליך אַחֲרָי קבוצות חניכים ומטיילים בשבילי ‘השטחים’.
סיורים מרתקים אלה בנופי ‘ארץ התנ”ך’ הולידו בפי את המימרה: ‘ביהודה ובשומרון מטיילים ברגלים יחפות – שהרי כל העת דורכים שם על פסוקים!‘… אשמח עתה, לפיכך, להציג בצידם על מדפי ספרייתי גם את כרכי ‘המדריך למטייל בשומרון’. יישר כוח!
יהודה זיו ז”ל, מגדולי חוקרי הארץ
עד מלחמת ששת הימים לא דרכה רגל יהודית בשומרון והאזור רחב-הידיים, המקום בו התגבש עמנו על פי המקרא, היה בלתי ידוע. חבל הארץ הגדול שבין עמק יזרעאל לים המלח ובין הירדן לשרון הפך יעד ראשי – להתיישבות יהודית גדולה ולמחקר מפורט כאחד. בשל ראשוניותו – היותו אזור לא מופרע – ראה השומרון תגליות היסטוריות מרכזיות בתולדות עמנו, ששנים רבות לא היו כמוהן: ההתנחלות הישראלית על היבטיה הרבים, ממלכת ישראל הצפונית, המזבח בהר עיבל, האתר בשילה, ארובות-נרבתא, התיישבות הכותים ורבות אחרות. ולאחר החומר המחקרי הגיע עת הסיור והטיול.
שנים חיכה המסייר הישראלי למדריך זמין, שיכוון אותו אל אתרי השומרון. והנה, כולנו מקווים החלל התמלא עם צאתו לאור של ‘המדריך למטייל בשומרון’. הספר האמור, שבא בעיתו, מכסה באופן מלא את הנופים והאתרים שנפתחו לפנינו. כה לחי!
פרופ’ אדם זרטל
כל המהדורות אזלו. הדפסה חדשה תצא בקרוב.
כתבו: נתנאל אלינסון וחניכות וחניכי מכינת הערבה
חלק א- מים המלח ועד ספיר (322 עמודים)
חלק ב- מספיר ועד אגן הפארן (320 עמודים)
כמעט ואין ישראלי שלא עבר בערבה, אך כמה מאתנו באמת מכירים אותה?
כמה פעמים חלפנו במהירות על כביש הערבה בלי להיות מודעים לערוצי המדבר, האגמים, החי, נופי הבראשית, החקלאות הפורחת והאנשים המיוחדים שמחכים לנו במרחק דקות ספורות מהכביש המהיר?
סדרת ספרי “מִדֶּרֶךְ הָעֲרָבָה” חושפת לקהל הרחב את הערבה התיכונה, מחבלי הארץ היפים והמיוחדים שבמדינת ישראל. זהו ספר שמזמין אותנו לעצור לרגע את מרוץ “הכביש המהיר” ולגלות לצדו דרך מדברית שקטה, יפה וצבעונית, “דֶּרֶךְ הָעֲרָבָה”.
הספר יצא לאור על ידי המכינה הקדם צבאית ״ערבה-חצבה״ שחניכיה וצוותה עמלו, סיירו, חקרו וכתבו את הספר שלפניכם.
את הספרים ניתן להשיג בכל חנויות הספרים המובחרות, ובאתר עברית.